Како функционира самопотпишувањето? | Технологија

by Џек

Дигиталните потписи се редот на денот, а апликацијата Autofirma сигурно ќе ве потсети на нешто. Ако не, ќе објасниме како функционира.

Управувањето и телематските процедури се сè почести во нашиот секојдневен живот, или затоа што е поудобно отколку да одиме на место за потпишување, или затоа што тоа е единствениот начин што ни го нудат да го направиме тоа.

Тука влегува AutoSignature, a апликација која ќе ни овозможи да направиме електронски потпис. Благодарение на оваа апликација, ќе можеме да потпишуваме документи без да мора да ги преземаме и без да мораме да правиме потпис како во минатото.

Може да се користи автоматски потпис со електронски DNI (DNIe) или со дигитални сертификати на ФНМТ. Покрај тоа, таа е апликација развиена од Министерството за економски прашања и дигитална трансформација, што значи дека ја обезбедуваме и нашата приватност.

Est работи и на Windows, macOS и GNU/Linux. Сега, за да можеме да го користиме, првото нешто што треба да направиме е да го преземеме на нашиот компјутер. За ова ви го оставаме следниот линк.

Ќе се преземе Zip-датотека која мора да ја отвориме и да ги следиме упатствата на инсталерот. Откако ќе се инсталира AutoFirma, ја отвораме апликацијата и ќе влеземе на почетниот екран. Во AutoFirma можете да прикачувате документи во различни формати, Word, PDF, Excel итн. Откако ќе го преземеме, останува само да продолжиме со потпишувањето.

Посочете дека, И покрај фактот што оваа апликација не претставува никакви проблеми, таа е прилично некомпатибилна со прелистувачот Firefox и може да предизвика грешки. Истото се случува со апликацијата на Mac и затоа се препорачува секогаш да ја користите со Safari.

Конечно, Постои верзија на AutoSignature за Android што ни овозможува да ја користиме оваа апликација на мобилниот и да потпишуваме дигитални документи од неа (Client@Signature, ви ја оставаме врската за преземање), се додека имаме регистрирано дигитални сертификати таму или имаме eDNIe.

0 коментар

поврзани написи

Оставете коментар