Google го обвинува Apple дека не го прифатил RCS во Messages

by Џек
Google го обвинува Apple дека не го прифатил RCS во Messages

Имаше време, помеѓу средината на 1990-тите и крајот на првата деценија на овој век, кога СМС пораките станаа еден од најкористените системи во светот за комуникација. Тие беа кратки, непосредни и, иако во раните денови не беа особено евтина опција, со текот на годините тие почнаа да бидат поевтини за користење, достигнувајќи точка каде што операторите почнаа да нудат еден. неограничено испраќање во нивните различни пакети, дури и најевтин. .

Некое време подоцна пристигнаа MMS пораките, но нивната висока цена се надополни на фактот дека нивниот прием може да предизвика дополнителни трошоци, бидејќи беше неопходно да се поврзе на Интернет за да ги преземете. фактот дека неговиот успех беше многу помал од оној на СМС. Всушност, може да се каже дека тие воопшто не беа навистина успешни, туку прилично голем неуспех. Тие добија само „разумни“ такси за користење бидејќи некои продавници за политон, позадина, игри и други продавници ги користеа за да им го испратат на корисниците она што штотуку го купиле.

Со пролиферацијата на паметните телефони и, уште повеќе, услугите за инстант пораки за нив, СМС-от почна да паѓа во заборав, до тој степен што денес неговата употреба, освен во одредени области, е чисто сведоштво. Сепак, Android и iOS одржуваат повеќе од потребната компатибилност со нив, нудејќи во истата апликација комбинација на SMS/MMS со сопствен систем за пораки.

Проблемот е што секоја платформа користи различен систем. Додека Android се потпира на RCS (Rich Communication Services, Enriched Communication Services), формат роден од иницијатива на GSMA, Apple се потпира на сопствениот формат, оној што се користи во Messages, кој е некомпатибилен со RCS. Така, корисниците на двете платформи не можат да комуницираат меѓу себе, преку домашните апликации за пораки на нивните уреди, без прибегнување кон СМС.

Google го обвинува Apple дека не го прифатил RCS во Messages

Google веќе некое време лобира во Apple да стави крај на оваа ситуација, со усвојување на RCS, а последниот чекор во оваа насока е лансирањето на „Време е Apple да ги поправи пораките“ кампања, преведено, време е Apple да ги поправи текстуалните пораки. Кампања што може да се сумира во почетниот текст на вашата веб-страница:

„Не се работи за бојата на меурите [en referencia a que, en Mensajes, los SMS/MMS se muestran en burbujas verdes, mientras que los de iMessage lo hacen en azul]. Тие вклучуваат заматени видеа, прекинати групни разговори, недостаток на ознаки за читање и пишување, неможност за испраќање пораки преку Wi-Fi и друго. Овие проблеми постојат затоа што Apple одбива да ги прифати современите стандарди за испраќање пораки кога корисниците на iPhone и Android телефони си пишуваат меѓусебно. »

Google тврди, не без причина, дека „Apple ги конвертира СМС-пораките помеѓу телефоните iPhone и Android во SMS и MMS, застарени технологии од 90-тите и 2000-тите“, потоа истакнува дека оние во Купертино би можеле да прифатат RCS и, како резултат, на овој начин , овозможувајќи им на корисниците да комуницираат меѓу себе, без оглед на платформата што ја користат, вСметајте сè што нуди RCS во споредба со СМССистемот поставен кога имањето интернет конекција на телефоните сè уште беше аспирација за иднината.

Во кампањата се споменуваат неколку важни аспекти за кои оваа промена би била повеќе од пожелна, од работењето на RCS преку WiFi до, и лично оваа точка ми изгледа клучна, шифрирање од крај до крај. Така, како алтернатива додека Apple не одлучи да го направи тој скок, ако некогаш го направи тоа, Google препорачува алтернативни услуги, особено WhatsApp и Signal. Сега големото прашање е дали Apple ќе одговори на ова барање, не само од Google, туку и од неколку корисници, со конечно прифаќање на RCS или, напротив, ќе претпочита да го задржи iMessage како своја ексклузивна платформа за комуникација. помеѓу iPhone принудувајќи ги оние кои сакаат да користат Messages за да комуницираат со корисниците на Android да го сторат тоа преку SMS/MMS.

0 коментар

поврзани написи

Оставете коментар