Тие тврдат дека Нетфликс ќе биде мејнстрим медиумска компанија и имаат причина да | Забава

by Џек
Куќата на змејот

Дали Нетфликс оди кон пропаст? Експертите мислат дека не, но тие се убедени дека се претвора во мејнстрим медиумска компанија, како оние што вети дека ќе се пензионира. Враќање во минатото за да се преживее.

Ова се тешки времиња за Netflix. Во последниот квартал изгуби ни помалку ни повеќе од милион претплатници, па најави радикални мерки за запирање на крварењето, како наплата за споделени сметки или поевтина цена со рекламирање.

Дали Netflix е во сериозна неволја или е само уште еден чекор во неговата еволуција?

Сајтот Business Insider интервјуираше неколку економски експерти, а заклучоците се интересни. Нетфликс станува уште една компанија отколку што вети дека ќе се пензионира.

Во раните години на раст по напуштањето на изнајмувањето ДВД (сè уште е во бизнис), Netflix првенствено беше технолошка компанија како Google или Amazon, која се обложуваше на максимален раст.

Тоа беше време кога таксите беа евтини и ги покануваа сите на Твитер да споделуваат сметки.

Но, за разлика од гореспоменатите технолошки компании, Нетфликс има голем хендикеп: има само еден вид активност. Со крајот на пандемијата и зголемената конкуренција, Нетфликс не само што престана да расте, туку и изгуби претплатници.

За Џулија Александар, директорка за стратегија во Parrot Analytics, мерките како стопирање на емитување на цели серии и објавувајте поглавја недела по неделадали внесете оглассе „старомодни мерки“, кои доближи го до традиционалната медиумска компанија како Дизни, Комкаст или Ворнеротколку на технолошка компанија како Google или Amazon.

Куќата на змејот

Бесплатни серии и филмови на HBO Max? Ворнер им открива на своите акционери дека го проучува

Ендрју Хер, постар потпретседател за истражување во Magid, го вели истото во интервју за CNN Business: „Со воведувањето на реклами, мерки против споделување лозинки, водечки емисии како Stranger Things со фазно прикажување, гледаме дека Netflix гледа повеќе како традиционална медиумска компанија како оние што ги гледаме секој ден“

Тоа не е нужно лоша работа, според Ендру Харе. Одење од фаза на масивен раст во фаза фокусирана на готовинскиот тек и приходите е знак на зрелост. Големиот парадокс е тоа што, да созрееш, Нетфликс ќе стане студиа за училишни патувања некогаш наречени диносауруси.

На Нетфликс му се признава дека ги „извади медиумските компании од нивната комфорна зона“, според Харе. Но, тој нема да ги извади како што вети, туку ќе стане еден од нив. Кој е победникот овде?

0 коментар

поврзани написи

Оставете коментар