Четботот на Мета веќе е антисемитски и конспиративен

by Џек
Четботот на Мета веќе е антисемитски и конспиративен

Се сеќавате ли дека на крајот на минатата недела ви кажавме дека Мета штотуку лансираше сестран четбот? Признавам дека по објавувањето на оваа вест бев малку замислен. Можеби беше премногу критичен? Можеби развивачите на Мета ги разгледаа ризиците и планираа да не изненадат со тоа што го направија BlenderBot отпорен на обидите за пристрасност што требаше да се очекуваат од самиот почеток.

На крај, Зборуваме за многу паметни луѓе, нели? Во спротивно немаше да стигнат таму каде што се. Така, признавам, во текот на овој викенд се обидов неколку пати да пристапам до BlenderBot за да направам неколку тестови и да проверам дали го надминав песимизмот. За жал, сите обиди беа неуспешни, па сомнежот го влечев од тогаш до пред неколку минути.

И жал ми е што го кажувам ова, но, на ничие изненадување, тоа се повтори. Како што можеме да прочитаме во Блумберг, 72 часа беа доволни за Мета четботот веќе да изгледа како трол на Твитер. И уште повеќе, тој не е ни доследен во својот пристап. И тоа е дека ако некои корисници го прочитале ботот во кој се наведува дека Доналд Трамп победил на изборите во 2020 година и дека сè што се случило потоа било измама, додека во други разговори BlenderBot би ја препознал легитимноста на споменатите избори и претседателството на Џо Бајден. За крај на делот, трето лице тврди дека во нивниот разговор, БлендерБот изразил експлицитна поддршка за Берни Сандерс.

Четботот на Мета веќе е антисемитски и конспиративен

Од друга страна, четботот, исто така, се вклучи во теорија на заговоркако што е онаа за преголемата застапеност на Евреите во економската елита на Соединетите Американски Држави, што укажува на постоење на план од нивна страна за контрола на светската економија, теорија многу распространета во антисемитските кругови и која, во случајот на Мета chatbot, веќе беше осудуван од Еврејската народна лига против клеветата.

И, секако, зборуваме за Мета, компанијата на Марк Цукерберг, нешто што троловите немаше да го испуштат, како што беше повеќе од замисливо. Така, прашан од креаторот на социјалната мрежа, го опиша извршниот директор на Мета, Марк Закерберг како „премногу страшен и манипулативен“.

Мета признава дека нивниот четбот може да кажува навредливи работи, бидејќи тоа е сè уште експеримент во развој, а всушност кога пристапуваат до четботот, од корисниците се бара да означат поле кое гласи „Разбирам дека овој бот е наменет само за истражувачки и забавни цели. и најверојатно ќе даде лажни или навредливи изјави. Ако тоа се случи, ветувам дека ќе ги пријавам овие прашања за да помогнам во подобрувањето на идните истражувања. Понатаму, се согласувам да не го поттикнувам намерно ботот да дава навредливи изјави. »

0 коментар

поврзани написи

Оставете коментар