Ако сте купиле компјутер за време на пандемијата, не инсталирајте Windows 11

by Џек
Intel-Rocket-Lake-S-спецификации-CPU-8-јадра

За време на пандемијата, многу корисници одлучија да купат нов компјутер или лаптоп. Па, сега е откриена голема бубачка што предизвикува оштетена датотека во Windows 11. Проблемот се појави во тим со Процесори на Intel Ice Lake, Tiger Lake и Rocket Lakeкако и во AMD Ryzen 5000 серија.

Според проблем опишан од Microsoft како KB5017259, корисникот на Windows 11 може да доживее оштетување на податоците. Се чини дека проблемот е поврзан со новиот хардверски акцелератор за шифрирање податоци. Всушност, тоа не е проблем на Intel и AMD, тоа е проблем со ОС.

Windows 11 би ги оштетил податоците на корисниците

Се чини дека на проблемот би бил во векторскиот напреден стандард за шифрирање (VAES). Ова е најновиот стандард за шифрирање AES и овие екстензии ќе бидат засегнати од проблемот:

  • Изменет режим на шифрарник базиран на AES XEX со крадење шифриран текст (AES-XTS)
  • AES со Galois/Counter Mode (GCM) (AES-GCM)

Процесорите Intel Ice Lake (Xeon процесори), Tiger Lake (11th Gen за лаптопи) и Rocket Lake (11th Gen за десктоп компјутери) и серијата AMD Ryzen 5000 би биле премногу модерни. Проблемот би бил во нови патеки на код за библиотеката Symcrypt. Поради ова, напишаните податоци може да содржат грешки, па може да бидат оштетени, оштетени или изгубени.

Мајкрософт не даде многу повеќе информации на оваа тема. Тие едноставно наведуваат дека, за да се избегне корупција на податоците, инсталирајте ги најновите ажурирања. Главно се бара да се инсталира верзијата за преглед на 24 мај и безбедносното ажурирање на 14 јуни.

Не се дадени информации што да правиме ако сме претрпеле оштетувања на податоците поради овој проблем. Само од Мајкрософт ја препознаваат грешката и ништо друго.

Позитивно е што не треба да имаме никакви проблеми освен ако не користиме апликации за шифрирање како BitLocker или TLSмеѓу другите.

Intel-Rocket-Lake-S-спецификации-CPU-8-јадра

Поправка на забавување на системот

Ако нешто недостасуваше во оваа приказна, тоа е дека Мајкрософт признава дека може генерира „можеби побавни перформанси“. Се чини дека првите тестови што ги направија некои корисници укажуваат на тоа дека времето на шифрирање е двојно зголемено, што е прилично досадно. Ова главно влијае на перформансите на тврдиот диск, што е намалено поради прилагодувањата на патеките на библиотеката.

За оние кои забележуваат значителен пад во перформансите, постојат решенија кои донекаде го намалуваат влијанието. На Изгледа дека ажурирањата на 23 јуни и 12 јули малку ја ублажуваат загубата на перформансите. Сепак, идните ажурирања може да ги поправат повеќето хитови на перформансите, бидејќи се чини дека ова е набрзина објавена закрпа.

За секој кој има Windows 11 и еден од споменатите процесори, единственото нешто што треба да направите е да го надградите или деградирате на Windows 10. Ако не користите апликации за шифрирање како споменатите, во принцип, не требаше да го забележите проблем. Во секој случај, ова е прилично значајно прекршување од страна на Microsoft кој, како што можеме да видиме, дал што е можно помалку информации за тоа.

0 коментар

поврзани написи

Оставете коментар